O HZPC-u

Podaci i brojčane činjenice o tvrtkama HZPC (2016)

Više od stoljeća iskustva u proizvodnji sjemenskog krumpira. Bazna djelatnost HZPC-a je oplemenjivanje, proizvodnja i marketing sjemenskog krumpira. HZPC ima poslovno sjedište u Nizozemskoj, HZPC je poslovno lociran u Nizozemskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, Švedskoj, Finskoj, Kanadi i Argentini. Jedna je od najvećih privatnih tvrtki za proizvodnju sjemenskog krumpira na svijetu. Približno 80% od ukupne proizvodnje se izvozi u više od 80 zemalja.

Ključni podaci

Oplemenjivači 55
Proizvođači (farmeri) 800
Proizvodne površine u ha 17.500
Prodaja sjem. krumpira 500.000
Zaštićene sorte 70
Izvoz u zemlje 80
Zaposlenika 293
Obrtaj 250 milijuna
Prodaja stolnog krumpira 175.000 tona

Istraživanje i razvoj

Da bi zadovoljili potrebe naših kupaca u različitim marketinškim sektorima HZPC ima svoj moderni Institut za Oplemenjivanje krumpira (za kreiranje novih sorata). U suradnji s 55 profesionalnih oplemenjivača stvorene su prikladne sorte za specifične marketinške segmente: sorte za tradicionalno trženje, za prodaju svježeg krumpira u supermarketima, sorte za pomfrit, sorte za čips i za oguljeni krumpir (prodaja u rashladnim vitrinama supermarketa). Sveobuhvatan oplemenjivački program kombinira kvalitetu, prinos, otpornost na bolesti i karakteristike održivosti. U svrhu introdukcije novih sorata u inozemstvu HZPC organizira mnoga pokusna i demo polja u različitim klimatskim uvjetima.

Proizvodnja

Približno 800 iskusnih profesionalnih proizvođača krumpira u različitim zemljama uzgajaju visoko kvalitetno sjeme HZPC sorata. Njihovu proizvodnju isključivo prodaje HZPC. Kooperacija između HZPC i uzgajivača (farmera) bazirana je na specijalnom ugovoru u kojem uzgajivač preuzima odgovornost za proizvodnju, a HZPC se brine za marketing i prodaju. Bilježenje faza porasta (fenofaza) isto tako i izmjena rezultata i metoda je regularna praksa. HZPC ima široku lepezu ranih, srednje ranih i kasnih sorata za stolni krumpir kao i za krumpir za preradu.

Trženje

Oko 80% HZPC sjemenske proizvodnje u Nizozemskoj izvozi se u preko 80 zemalja. HZPC sjemenska proizvodnja u drugim zemljama je namijenjena njihovom lokalnom tržištu. Zajedno s njihovim predstavnikom, uvoznicima i distributerima, HZPC tvrtke formiraju jaku mrežu širom svijeta u industriji sjemenskog krumpira.

Logistika

Sjemenski krumpir je pokvarljiva roba. Isporuka kvalitetnog proizvoda u dogovorenom periodu je krucijalna. Zbog toga se transportne i druge uslužne tvrtke moraju ravnati prema visokim HZPC standardima kvalitete i logističkim zahtjevima.

Organizacija i servis

HZPC ima 293 zaposlenika. Pridruženi uzgajivači i oplemenjivači zajedno sa zaposlenicima mogu sudjelovati kao vlasnici dionica firme. Naravno HZPC koristi modernu informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u svojim različitim uredima u Europi i Americi.

Sorte

HZPC nudi široku lepezu sorata za svaki tržni segment, tip tla i klimatske uvjete. S više od 70 specifičnih sorata HZPC može ispuniti potrebe tržišta svježeg krumpira kao i prerađivačke industrije. Mnoge sorte su multifunkcionalne i mogu se upotrijebiti za različitu svrhu, zavisno o uvjetima uzgoja.