CAMELIA (Piccolo Star x VDZ 00-343) je srednje rana sorta krumpira koja ima krupne gomolje vrlo atraktivne svijetle kožice. Prinos joj je vrlo dobar. Ova sorta otporna je na običnu krastavost i na prstenastu plutastu pjegavost gomolja te ima visoku otpornost na YN-virus. CAMELIA ima dug period mirovanja, dormantnosti. Može se saditi na svim tipovima tla.
CAMELIA će odlično poslužiti za krumpir salate, razne složence i druga jela kod kojih krumpir nakon kuhanja mora ostati konzistentan i tvrd.
– krupni gomolji
– vrlo atraktivna svijetla kožica
– dobar prinos
– otporan na običnu krastavost
– otporan na prstenastu plutastu pjegavost gomolja (TRV – Tobacco rattle virus)
– visoka otpornost na Yn-virus
Kulinarski tip | AB – neznatno čvrst | |
Dospijeće | 68 | Srednje rani |
Prinos zrelog nasada | 108 | Visoki |
Veličina gomolja | 84 | Krupni |
Oblik gomolja | Ovalan | |
Broj gomolja | 9-11 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Tamnožuta | |
Boja kožice | Tamnožuta | |
Period dormantnosti | 94 | Vrlo dugi |
Nicanje | 74 | Normalno |
Osjetljivost na metribuzin | 79 | Malo osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 73 | Snažno |
Unutrašnje modrice | 9 | Malo osjetljiv |
Babičavost | 90 | Nije osjetljiv |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 18,2% / 12,4% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 330 / 1,07 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV – Tobacco rattle virus) | 99 | Otporan |
Plamenjača lista | 58 | Neznatno osjetljiv |
Plamenjača gomolja | 76 | Umjereno otporan |
Obična krastavost | 67 | Umjereno otporan |
Prašna krastavost | 63 | Neznatno osjetljiv |
PVY | 97 | Vrlo otporan |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantan |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 1 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 | 1 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | Razmak između redova | |
---|---|---|---|
75 cm | 90 cm | ||
28/35 | 47.500 | 28 | 23 |
35/50 | 42.000 | 32 | 26 |
50/60 | 37.000 | 36 | 30 |
– Normalna dubina sadnje
– Uvijek provjeriti broj gomolja za točnu kalkulaciju gustoće sadnje.
Prilagoditi gnojidbu prema analizi tla.
Gnojidba dušikom: 230 kg N/ha uključujući i opskrbu tla.
Dušik (N): 100% u odnosu na druge srednje rane sorte.
Gnojite s 2/3 prije sadnje, a 1/3 u prihrani.
Gnojidba kalijem (K) i fosforom (P) je standardna.
Tekuće mineralno gnojivo s mikroelementima možete kombinirati s fungicidima protiv plamenjače.
Priprema za sadnju i sadnja
CAMELIA ima dug period mirovanja, dormantnosti.
Omogućite sjemenu da se prilagodi na lokalne vremenske uvjete.
Tretiranje gomolja i/ili tla se preporuča kako bi se kontrolirala Rhizoctonia, krastavost i ostale bolesti pokožice. Tretiranje tla Azoxystrobinom pokazuje dobre rezultate u prevenciji mnogih gljivičnih oboljenja.
Može se saditi na svim tipovima tla.
Obratite pozornost na veličinu humka. Moraju biti dovoljno veliki da bi se izbjegli zeleni gomolji.
CAMELIA se može saditi s malim bijelim klicama, ali dobro naklijavanje može unaprijediti usjev.
Tehnološka upozorenja
Nicanje je ujednačeno s razvojem zelene mase.
CAMELIA ima dobru toleranciju na metribuzin (Sencor).
Tretirati preparatima protiv alternarije koji djeluju na Alternaria solani i Alternaria alternata.
CAMELIA je prilično otporan na prstenastu plutastu pjegavost gomolja (TRV – Tobacco rattle virus).
Desikacija cime i iskop
Budite sigurni da je nasad zreo u vrijeme uništenja cime.
Kožica mora biti potpuno zrela prije uništenja cime.
Jedino će zreli nasad dati gomolje koji se dobro čuvaju.
Nasad iskapajte po mogućnosti kada je temperatura ispod 25° C kako bi izbjegli rizik od truljenja gomolja.
Da bi očuvali svijetlu i glatku kožicu, gomolji ne smiju predugo ostati u tlu nakon desikacije.
Gomolji su krupni, stoga iskop i skladištenje treba odraditi pažljivo, smanjite visinu pada gomolja kako bi se izbjegla oštećenja i modrice.
Skladištenje
CAMELIA ima dug period mirovanja, dormantnosti.
Pripazite na razdoblje zacjeljivanja rana.
Osušite gomolje ubrzo nakon berbe i zadržite gomolje suhim kako bi spriječili pojavu srebrolikosti.
Ventilirajte redovito, ali kratko da spriječite nakupljanje CO2.