Challenger (Aziza x Victoria) je rodna, široko prilagodljiva i višenamjenska sorta. Otporna je na običnu krastavost i dobro se čuva. Pogodan je za pripremanje pire krumpira, različitih smjesa za krokete, popečke, uštipke i druga različita krumpirova tijesta. Tradicionalne “pole” napravit ćemo upravo od ove sorte krumpira.
– Visokoprinosna sorta
– Široko prilagodljiva (adaptabilna)
– Više namjenska sorta
– Otporna je na običnu krastavost
– Dobro se skladišti
Kulinarski tip | BC – brašnjav | |
Dospijeće | 57 | Srednje kasan |
Prinos zrelog nasada | 111 | Visok |
Veličina gomolja | 78 | Srednja |
Oblik gomolja | Ovalan / izduženo ovalan | |
Broj gomolja | 15-17 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Svijetložuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Bobe | Nekoliko | |
Period dormantnosti | 70 | Dugačak |
Nicanje | 66 | Normalno |
Osjetljivost na metribuzin | 83 | Umjereno osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 73 | Snažan |
Unutrašnje modrice | 15 | Prilično osjetljiv |
Babičavost | 78 | Umjereno osjetljiv |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 22,5% / 16,6% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 417 / 1.09 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) | 55 | Osjetljiv |
Plamenjača lista | 50 | Osjetljiv |
Plamenjača gomolja | 67 | Neznatno osjetljiv |
Alternaria | 75 | Otporan |
Obična krastavost | 70 | Otporan |
Prašna krastavost | 54 | Osjetljiv |
PVY | 19 | Vrlo osjetljiv |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantan |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 1 | 1 | 1 | 1 | |
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 | 2 | 2 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | Razmak između redova | |
---|---|---|---|
75 cm | 90 cm | ||
28/35 | 50.000 | 27 | 22 |
35/50 | 36.000 | 37 | 31 |
35/50 | 34.000 | 39 | 33 |
45/50 | 32.000 | 42 | 35 |
50/60 rezano sjeme | 36.000 | 37 | 31 |
– Dubina sadnje: normalna.
Prilagodite gnojidbu analizi tla.
Dušik (N): približno 110% u usporedbi s drugim srednje ranim sortama.
2/3 dajte prije sadnje a 1/3 kao prihranu.
Tlo siromašno kalijem gnojite kalijevim gnojivom na bazi klora (KCl) neposredno prije sadnje da se smanji pojava modrica.
Da se izbjegne visok sadržaj suhe tvari, treba dodatno pognojiti kalijem nakon formiranja gomolja.
Fosforom gnojiti prema standardnoj preporuci.
Priprema za sadnju i sadnja
Omogućite sjemenu da se aklimatizira na lokalne uvjete prije sadnje.
Za preporuku je tretirati gomolje i tlo radi kontrole Rhizoctonije, srebrolikosti i drugih bolesti kožice koje se prenose tlom. Kod tretiranja tla dobrim se pokazao fungicid azoxystrobin.
Najbolje rezultate ostvarit ćemo na bogatim, plodnim i na srednje teškim glinastim tlima.
Izbjegavajte tla sa velikim rizikom za napad obične krastavosti.
Ako sadimo na teškim tlima, dobra priprema tj. struktura tla je bitna.
Na laganim tlima sa slobodno živućim nematodama, postoji visok rizik od prstenaste plutaste pjegavosti gomolja (infekcija sa TRV-Tobacco rattle virusom). Primijenite nematocid.
Najbolje rezultate daje sadnja gomolja s malim bijelim klicama.
Nemojte saditi u hladno tlo da se izbjegne neujednačeno nicanje.
Tehnološka upozorenja
Challenger dobro podnosi metribuzin (Sencor).
Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na efikasnost metribuzina, prilagodite dozu uvjetima.
Challenger je osjetljiv na alternariju. Započnite sa zaštitom u vrijeme cvatnje.
Primijenite fungicide koji djeluju na Alternaria solani i Alternaria alternata.
Preporuča se preventivno tretiranje protiv plamenjače.
Na kraju vegetacije primijenite različite fungicide koji su efikasni i u zaštiti gomolja.
Desikacija cime i iskop
Cilj je postići oko 21,5 % suhe tvari gomolja.
Uništenje cime dok je lišće djelomično zeleno dat će sjajniju kožicu.
U pravilu Challenger se dobro odvaja od stolona i rano mu očvrsne kožica.
Challenger je umjereno osjetljiv na modrice. Kako bi izbjegli mehanička oštećenja, smanjite visinu pada gomolja.
Gomolji su krupni. Pri iskopu i skladištenju pazite da izbjegnete oštećenja i modrice.
Skladištenje
Usjev iskopan u dobrim uvjetima može se nakon perioda zarašćivanja rana brzo ohladiti.
Da se spriječi dehidracija gomolja, treba ih hladiti tako da bude mala razlika između temperature zraka za hlađenje i uskladištenih gomolja.
Umjetno hlađenje je potrebno ako će se gomolji čuvati duže od 4 mjeseca.
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Smanjujte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ali ne niže od 7°C.
Temperatura čuvanja niža od preporučene rezultirat će porastom šećera.
Ventilirajte redovito ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.
Svako variranje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.
Za dugotrajno čuvanje potrebno je upotrijebiti inhibitore klijanja.
Nemojte dorađivati krumpir ispod 10 °C.