Gomolji su joj krupni i okruglo-ovalnog oblika sa žutom bojom kožice i mesa. Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence.
– Prikladna za rani iskop, rano sazrijevanje i formiranje gomolja
– Vrlo atraktivna sjajna kožica
– Prilagodljiva različitim podnebljima
– Lako se uzgaja
– Dobra otpornost na običnu krastavost
Kulinarski tip | AB – neznatno čvrst | |
Dospijeće | 79 | Rana |
Prinos zrelog nasada | 106 | Visok |
Veličina gomolja | 82 | Krupni |
Oblik gomolja | Okruglo ovalan / Ovalan | |
Broj gomolja | 12-14 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Žuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Period dormantnosti | 34 | Kratak |
Nicanje | 77 | Brzo |
Osjetljivost na Metribuzin | 68 | Osjetljiva |
Razvoj lišća i cime | 69 | Snažan |
Unutrašnje modrice | 4 | Nije osjetljiva |
Babičavost | 34 | Osjetljiva |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 16,7% / 10,9% | |
Podvodna masa gomolja / specifična masa | 299 / 1.063 | |
Prstenata plutasta pjegavost gomolja | 89 | Vrlo otporna |
Plamenjača lista | 32 | Vrlo osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 33 | Vrlo osjetljiva |
Alternaria | 63 | Neznatno osjetljiva |
Obična krastavost | 70 | Otporna |
Prašna krastavost | 62 | Neznatno osjetljiva |
PVY | 20 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantna |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 5 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 | 3 | 3 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | 75cm | 90cm |
---|---|---|---|
28/35 | 55.000 | 24 | 20 |
35/50 | 40.000 | 33 | 28 |
35/55 | 36.000 | 37 | 31 |
– Tržna veličina gomolja: 40-70 mm.
– Dubina sadnje: normalna
– Uvijek provjerite broj gomolja zbog točnog izračuna
– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Gnojidba u dva navrata ne daje bolje rezultate. Dušik se može dati jednokratno.
– Dušik (N): približno isto kao i kod drugih ranih sorata.
– Preporuča se visoka gnojidba fosforom da se potakne razvoj korijenskoga sustava.
– Da bi se moglo ići s ranim iskopom ne preporuča se gnojidba stajnjakom.
– Colomba je osjetljiva na nedostatak magnezija (Mg) i preporuča se gnojiti mikroelementima.
Priprema za sadnju i sadnja
Colomba ima kratak period mirovanja, dormantnosti.
Čuvajte sjeme u rashladnoj komori da spriječite dehidraciju i fiziološko starenje.
Otkidanjem klice izbjegavate pojavu kondenzacije na gomoljima.
Dobro podnosi rezanje krupnih gomolja, optimalne rezultate će dati ako se reže 3-4 tjedna prije sadnje.
Sorta je neznatno osjetljiva na babičavost, izbjegavajte sadnju u hladno tlo.
Adaptabilna je i dati će dobre rezultate na različitim tipovima tla.
Tretirati tlo na tlima sklonim napadu Rhizoctonia solani.
Tehnološka upozorenja
Nicanje je ujednačeno s dobrim razvojem lišća.
Tuberizacija je rana. Ima rano formiranje gomolja.
Primjena metribuzina se preporučuje prije nicanja. U slučaju primjene nakon nicanja primijeniti nižu dozu.
Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na djelovanje metribuzina, stoga prilagodite dozu uvjetima.
Navodnjavanje se preporuča u sušnim uvjetima.
Ograničite navodnjavanje u drugoj polovici vegetacije kako bi potaknuli nakupljanje suhe tvari.
Primijenite snažan program zaštite od plamenjače kako bi spriječili plamenjaču lista i gomolja.
Suho i toplo razdoblje može potaknuti rast klica.
Desikacija cime i iskop
Cilj je ostvariti 17% suhe tvari.
Colomba vrlo rano dozrijeva i uništenje cime ne bi trebao biti nikakav problem.
Općenito, Colomba se lagano odvaja od stolona i ima rano dozrijevanje kožice.
Može se iskapati poslije 75-90 dana.
Ako se iskapa zelena ili neposredno nakon uništenja cime, osigurajte brzo sušenje i hlađenje gomolja radi dobrog sazrijevanja kožice.
Skladištenje
Colomba je rana sorta i normalno se trži unutar 2 mjeseca nakon iskopa.
Ukoliko će se skladištiti duže od 3 mjeseca, potrebno ju je čuvati u rashladnoj komori.
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature od 3°C do 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako osciliranje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.
Za dugotrajno čuvanje potrebno je tretirati gomolje inhibitorima klijanja.