Colomba

Colomba

Colomba

COLOMBA (Carrera x Agata) je sorta krumpira vrlo prikladna za rani iskop. Vrlo je lijepe i atraktivne sjajne kožice te je pogodna za sadnju u različitim klimatskim uvjetima. Vrlo lako se uzgaja i otporna je na običnu krastavost.
Gomolji su joj krupni i okruglo-ovalnog oblika sa žutom bojom kožice i mesa. Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence.
Colomba boja

Colomba boja mesa i kožice

Colomba dospijeće

– Prikladna za rani iskop, rano sazrijevanje i formiranje gomolja
– Vrlo atraktivna sjajna kožica
– Prilagodljiva različitim podnebljima
– Lako se uzgaja
– Dobra otpornost na običnu krastavost

Kulinarski tip AB – neznatno čvrst
Dospijeće 79 Rana
Prinos zrelog nasada 106 Visok
Veličina gomolja 82 Krupni
Oblik gomolja Okruglo ovalan / Ovalan
Broj gomolja 12-14
Boja mesa nakon kuhanja Žuta
Boja kožice Žuta
Period dormantnosti 34 Kratak
Nicanje 77 Brzo
Osjetljivost na Metribuzin 68 Osjetljiva
Razvoj lišća i cime 69 Snažan
Unutrašnje modrice 4 Nije osjetljiva
Babičavost 34 Osjetljiva
Sadržaj suhe tvari / škrob 16,7% / 10,9%
Podvodna masa gomolja / specifična masa 299 / 1.063
Prstenata plutasta pjegavost gomolja 89 Vrlo otporna
Plamenjača lista 32 Vrlo osjetljiva
Plamenjača gomolja 33 Vrlo osjetljiva
Alternaria 63 Neznatno osjetljiva
Obična krastavost 70 Otporna
Prašna krastavost 62 Neznatno osjetljiva
PVY 20 Vrlo osjetljiva
Yntn tolerantnost gomolja 99 Tolerantna
PCN otpornost Tip Ro1 Ro2/3 Pa2 Pa3
Vrijednost 9 5
Rak krumpira Fysio F1 F2 F6 F18
Vrijednost 9 3 3 1
Kalibraža Broj biljaka/ha 75cm 90cm
28/35 55.000 24 20
35/50 40.000 33 28
35/55 36.000 37 31

– Tržna veličina gomolja: 40-70 mm.
– Dubina sadnje: normalna
– Uvijek provjerite broj gomolja zbog točnog izračuna

– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Gnojidba u dva navrata ne daje bolje rezultate. Dušik se može dati jednokratno.
– Dušik (N): približno isto kao i kod drugih ranih sorata.
– Preporuča se visoka gnojidba fosforom da se potakne razvoj korijenskoga sustava.
– Da bi se moglo ići s ranim iskopom ne preporuča se gnojidba stajnjakom.
– Colomba je osjetljiva na nedostatak magnezija (Mg) i preporuča se gnojiti mikroelementima.

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Sadnja

Colomba ima kratak period mirovanja, dormantnosti.
Čuvajte sjeme u rashladnoj komori da spriječite dehidraciju i fiziološko starenje.
Otkidanjem klice izbjegavate pojavu kondenzacije na gomoljima.
Dobro podnosi rezanje krupnih gomolja, optimalne rezultate će dati ako se reže 3-4 tjedna prije sadnje.
Sorta je neznatno osjetljiva na babičavost, izbjegavajte sadnju u hladno tlo.
Adaptabilna je i dati će dobre rezultate na različitim tipovima tla.
Tretirati tlo na tlima sklonim napadu Rhizoctonia solani.

Tehnološka upozorenja

Rast

Rast

Nicanje je ujednačeno s dobrim razvojem lišća.
Tuberizacija je rana. Ima rano formiranje gomolja.
Primjena metribuzina se preporučuje prije nicanja. U slučaju primjene nakon nicanja primijeniti nižu dozu.

Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na djelovanje metribuzina, stoga prilagodite dozu uvjetima.
Navodnjavanje se preporuča u sušnim uvjetima.
Ograničite navodnjavanje u drugoj polovici vegetacije kako bi potaknuli nakupljanje suhe tvari.

Primijenite snažan program zaštite od plamenjače kako bi spriječili plamenjaču lista i gomolja.
Suho i toplo razdoblje može potaknuti rast klica.

Desikacija cime i iskop

Berba

Iskop

Cilj je ostvariti 17% suhe tvari.
Colomba vrlo rano dozrijeva i uništenje cime ne bi trebao biti nikakav problem.
Općenito, Colomba se lagano odvaja od stolona i ima rano dozrijevanje kožice.
Može se iskapati poslije 75-90 dana.
Ako se iskapa zelena ili neposredno nakon uništenja cime, osigurajte brzo sušenje i hlađenje gomolja radi dobrog sazrijevanja kožice.

Skladištenje

Skladištenje

Skladištenje

Colomba je rana sorta i normalno se trži unutar 2 mjeseca nakon iskopa.
Ukoliko će se skladištiti duže od 3 mjeseca, potrebno ju je čuvati u rashladnoj komori.

UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature od 3°C do 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako osciliranje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.
Za dugotrajno čuvanje potrebno je tretirati gomolje inhibitorima klijanja.