Hermosa

Hermosa

Hermosa

Hermosa (Mondial x Carrera) je vrlo prikladna sorta za rani iskop. Gomolji su joj krupni, vrlo rodna s dobrim prinosom. Karakterizira je dobra otpornost na običnu i prašnu krastavost.

Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za pripremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.

Hermosa boja kožice i mesa

Hermosa dospijeće

– Vrlo prikladna za rani iskop
– Krupni gomolji
– Vrlo rodna sorta s odličnim prinosom
– Dobar sadržaj suhe tvari
– Dobra otpornost na običnu i prašnu krastavost

Kulinarski tip B – neznatno brašnjav, univerzalne namjene
Dospijeće 71 Srednje rana
Prinos zrelog nasada 112 Visok
Veličina gomolja 86 Vrlo krupni
Oblik gomolja Ovalan/izduženo ovalan
Broj gomolja 12-14
Boja mesa nakon kuhanja Svijetložuta
Boja kožice Žuta
Period dormantnosti 48 Kratak
Osjetljivost na metribuzin 73 Umjereno osjetljiva
Razvoj lišća i cime 70 Snažan
Unutrašnje modrice 17 Osjetljiva
Babičavost 88 Nije osjetljiva
Sadržaj suhe tvari / škrob 19% / 13,1%
Podvodna težina gomolja / specifična masa 345 / 1.073
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) 49 Osjetljiva
Plamenjača lista 38 Vrlo osjetljiva
Plamenjača gomolja 74 Umjereno osjetljiva
Obična krastavost 67 Umjereno osjetljiva
Prašna krastavost 60 Umjereno osjetljiva
PVY 29 Vrlo osjetljiva
Yntn tolerantnost gomolja 99 Tolerantna
PCN otpornost Tip Ro1 Ro2/3 Pa2 Pa3
Vrijednost 9 3
Rak krumpira Fysio F1 F2 F6 F18
Vrijednost 9 1 1 1
Kalibraža Broj biljaka/ha Razmak između redova
75 cm 90 cm
28/35 55.000 24 20
35/50 46.000 29 24
50/60 42.000 32 26

– Dubina sadnje: 3 cm dublje nego je uobičajeno.
– Uvijek provjerite broj gomolja radi točne kalkulacije gustoće sadnje.

– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Dušik (N): približno 200 kg N/ha uključujući dušik iz tla.
– Dušik možete dati jednokratno prilikom sadnje, što će pospješiti razvoj usjeva.
– Tla siromašna kalijem pognojite kalijevim gnojivom (KCl) neposredno prije sadnje da povećate tolerantnost na modrice.
– Gnojidba kalijem i fosforom prema standardnim preporukama.
– Da bi mogli ranije početi s iskopom, ne preporuča se gnojidba stajnjakom.

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Sadnja

Ima srednje dug period mirovanja, dormantnosti.
Naklijavanje pomaže uspješnijem rastu.
Prije sadnje aklimatizirajte sjeme na lokalne uvjete.
Sjeme treba prije sadnje izvaditi iz rashladnog skladišta.
Može se uzgajati na svim tipovima tla.
Sadite Hermosu 3 cm dublje od uobičajene sadnje, da izbjegnete zelene gomolje.
Formirajte velike humke da izbjegnete pozelenjivanje gomolja.
Tolerantna je na babičavost i može se saditi rano.
Koristite li sjeme za jesensko/zimski nasad, preporuča se tretiranje protiv rizoktonije.
Tretirajte tlo protiv rizoktonije na osjetljivim tlima.

Tehnološka upozorenja

Rast

Rast

Formiranje gomolja je rano.
Hermosa raste visoko u humku.
Broj gomolja je prilično nizak i gomolji lako narastu preveliki.
Redovno navodnjavanje smanjuje rizik od pukotina rasta.
Hermosa je osjetljiva na plamenjaču, ali zahvaljujući ranoj zrelosti to uglavnom nije
problem.

Desikacija cime i iskop

Berba

Iskop

Hermosa prilično rano sazrijeva i uništenje cime ne bi trebao biti nikakav problem.
Vodite računa da nasad bude dovoljno zreo prije uništenja cime. To će pridonijeti većem sadržaju suhe tvari gomolja.
Gomolji rano postaju krupni, iskop može započeti za 90-100 dana od sadnje.
Da izbjegnete oštećenja od insekata, nakon uništenja cime održavajte tlo hladnim i humke zatvorenim s malim višekratnim navodnjavanjem. Od pomoći je i valjanje humaka.
Hermosa raste visoko u humku i prema tome nakon uništenja cime ima veći rizik od pozelenjivanja gomolja.

Obratite pozornost na duljinu perioda između uništenja cime i iskopa, da ne bude predugi.

Skladištenje

Skladištenje

Skladištenje

Hermosa ima dobru dormantnost te ju prvi mjesec nakon iskopa možemo čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom.
Vodite računa o periodu zarašćivanja rana.
Ventilirajte redovno, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.
Ako je sjeme za jesensko/zimski nasad nemojte ga čuvati na preniskoj temperaturi.
Izbjegavajte kondenzacije za vrijeme čuvanja.