Joly

Joly

Joly

JOLY (Sifra x Virgo) je srednje kasna sorta krumpira, velikih gomolja, vrlo atraktivne sjajne kožice i visokog prinosa. Prikladna je za jesensko-zimsku sadnju te je umjereno otporna na prašnu krastavost.
Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence.

Joly boja mesa i kožice

Joly dospijeće

– Krupni gomolji
– Vrlo atraktivna svijetla kožica
– Visoki prinos
– Pogodna za drugu (jesensko-zimsku) sadnju
– Otporna na krastavost

Kulinarski tip AB – neznatno čvrst
Dospijeće 62 Srednje kasni
Prinos zrelog nasada 107 Visoki
Veličina gomolja 85 Vrlo krupni
Oblik gomolja Ovalan / izduženo ovalan
Broj gomolja 6-8
Boja mesa nakon kuhanja Bijela
Boja kožice Žuta
Period dormantnosti 58 Srednji
Nicanje 80 Brzo
Osjetljivost na Metribuzin 57 Osjetljiv
Razvoj lišća i cime 70 Snažno
Unutrašnje modrice 18 Osjetljiv
Babičavost 19 Osjetljiv
Sadržaj suhe tvari / škrob 17,9 % / 12,1%
Podvodna težina gomolja 324 / 1,069
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV – Tobacco rattle virus) 83 Neznatno osjetljiv
Plamenjača lista 48 Osjetljiv
BRIŠI
Plamenjača gomolja 75 Neznatno osjetljiv
Obična krastavost 69 Neznatno osjetljiv
Prašna krastavost 65 Neznatno osjetljiv
PVY 16 Vrlo osjetljiv
Yntn tolerantnost gomolja 99 Tolerantan
PCN otpornost Tip Ro1 Ro2/3 Pa2 Pa3
Vrijednost 9 5 1
Rak krumpira Fysio F1 F2 F6 F18
Vrijednost 9 1 1 1
Razmak između redova
Veličina sjemena Broj biljaka / ha 75 cm 90 cm
28/35 51.000 26 22
35/50 44.000 30 25
50/60 38.000 35 29

– Dubina sadnje: 3 cm dublje nego kod normalne sadnje.
– Uvijek provjeriti broj gomolja za točnu kalkulaciju gustoće sadnje.

Prilagoditi gnojidbu prema analizi tla.
Gnojidba dušikom: 220 kg N/ha uključujući i opskrbu tla.
Dušik (N): 100% u odnosu na druge srednje rane sorte.
Gnojite s 4/5 prije sadnje, a 1/5 u prihrani.
Na tlima siromašnima kalijem gnojite neposredno prije sadnje kako bi smanjili osjetljivost na modrice.
Gnojidba fosforom (P) je standardna.
Vodite računa o količini organskih gnojiva da izbjegnete kasnu mineralizaciju (kasno oslobađanje hranjiva).
Za ranije vađenje, organsko gnojivo nije preporučljivo.

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Sadnja

Joly ima srednji period mirovanja, dormantnosti.
Najbolju kvalitetu dat će na lakšim tlima.
Sadite u toplo tlo, ne previše rano.
Obavezno sadite 3 cm dublje, nego kod normalne sadnje, kako bi se izbjegli zeleni gomolji.
Može se saditi rano, ali izbjegavajte sadnju u hladim uvjetima.
Spriječite lomljenje klica tijekom sadnje.
Kod druge sadnje (jesensko-zimske) preporučuje se tretman protiv rizoktonije, “bijele noge” (Rhizoctonia solani).

Tehnološka upozorenja

Rast

Rast

Gomolji se rano formiraju.
Joly je osjetljiva na metribuzin (Sencor). Koristiti samo prije nicanja.
Koristite snažan program zaštite od Phytophthore, kako bi spriječili plamenjaču lista.
Preporučuje se preventivno koristiti zaštitu protiv Phytophthore.
Visoke temperature i suša mogu dovesti do drugog rasta, stoga navodnjavajte redovito.

Desikacija cime i iskop

Berba

Berba

Kako bi postigli više suhe tvari gomolja, osigurajte dovoljnu zrelost nasada u trenutku uništenja cime. To utječe na povećanje suhe tvari.
Joly je osjetljiva na modrice i mehanička oštećenja.
Gomolji su krupni, stoga iskop i skladištenje treba odraditi pažljivo kako bi se izbjegla oštećenja i modrice.

Skladištenje

Skladištenje

Skladištenje

Potreban je period zacjeljivanja rana nakon vađenja jer je Joly osjetljiva na suhu trulež (Fusarium).
Osušite gomolje ubrzo nakon berbe i zadržite gomolje suhim kako bi spriječili pojavu srebrolikosti.
Za skladištenje dulje od 5 mjeseci potrebno je čuvanje u rashladnim komorama.
Hlađenje mase provodi se 0,5 – 0,7°C/dan do stabilne temperature čuvanja, ne niže od 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko da spriječite nakupljanje CO2.
Bilo kakva promjena temperature tijekom skladištenja, a u kombinaciji s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.
Ukoliko ćete gomolje koristiti za drugi (jesensko/ zimski) nasad, ne skladištite ih u previše hladno skladište.