Rosi (Symfonia x Mozart) je sorta dobrog uroda, ujednačene veličine i oblika gomolja. Široko prilagodljiva s visokim sadržajem suhe tvari. Dobre je otpornosti na običnu i prašnu krastavost. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.
– Dobar prinos
– Ujednačena veličina i oblik gomolja
– Široko prilagodljiva – adaptabilna
– Visok sadržaj suhe tvari
– Dobra otpornost na običnu i prašnu krastavost
Kulinarski tip | B – neznatno brašnjav, univerzalne namjene | |
Dospijeće | 55 | Kasno |
Prinos zrelog nasada | 116 | Vrlo visok |
Veličina gomolja | 82 | Krupni |
Oblik gomolja | Ovalan | |
Broj gomolja | 12-14 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Svijetložuta | |
Boja kožice | Crvena | |
Period dormantnosti | 65 | Srednji |
Nicanje | 70 | Normalno |
Osjetljivost na metribuzin | 50 | Osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 70 | Snažan |
Unutrašnje modrice | 3 | Nije osjetljiva |
Babičavost | 63 | Malo osjetljiva |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 21,7% / 15,8% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 400 / 1.086 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) | 98 | Vrlo otporan |
Plamenjača lista | 46 | Osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 59 | Osjetljiva |
Alternaria | 60 | Neznatno osjetljiva |
Obična krastavost | 73 | Otporna |
Prašna krastavost | 71 | Otporna |
PVY | 11 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 95 | Neznatno osjetljiva |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 3 | 3 | ||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 | 1 | 1 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | Razmak između redova | |
---|---|---|---|
75 cm | 90 cm | ||
28/35 | 50.000 | 27 | 22 |
35/50 | 44.000 | 30 | 25 |
50/60 | 40.000 | 33 | 28 |
– Dubina sadnje: normalna.
– Uvijek provjeriti broj gomolja za točan izračun gustoće sadnje.
– Dušik (N): približno 100% u usporedbi s drugim srednje kasnim sortama. Za orijentaciju računajte 250 kg N uključujući i dušik iz tla.
– Gnojite sa 4/5 prije sadnje, a 1/5 u prihrani.
– Vodite računa o vremenu gnojidbe da osigurate prirodno dozrijevanje nasada.
– Vodite računa o količini organskih gnojiva da izbjegnete kasnu mineralizaciju (kasno oslobađanje hranjiva).
Priprema za sadnju i sadnja
Rosi ima srednji period mirovanja, dormantnosti.
Naklijavanje pomaže unaprjeđenju porasta.
Sorta je neznatno osjetljiva na babičavost, izbjegavajte sadnju u hladno tlo.
Rosi se može uzgajati na svim tipovima tla.
Tretirajte sjeme protiv rizoktonije ako će služiti za jesensko/zimski nasad.
Tehnološka upozorenja
Nicanje je ujednačeno s dobrim razvojem lišća.
Rosi je osjetljiva na metribuzin i kod tretiranja prije nicanja.
Navodnjavanje se preporuča u sušnim uvjetima.
Rosi je osjetljiva na alternariju. Započnite s tretiranjem u vrijeme cvatnje.
Desikacija cime i iskop
Jedino će zreli nasad dati gomolje koji se dobro čuvaju.
Budite sigurni da je nasad zreo u vrijeme uništenja cime.
Spriječite retrovegetaciju zbog infekcije virusima (osjetljiva na viruse).
Skladištenje
Rosi ima srednje dug period dormantnosti i možemo je čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom prvi mjesec nakon iskopa (vađenja).
Osušite gomolje brzo i održavajte ih suhima da izbjegnete zarazu srebrolikošću.
Temperatura skladištenja: 5 °C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.