Gomolji su ujednačene veličine i oblika. Boja kožice je žuta, a meso tamnožute boje. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.

Sunita boja mesa i kožice

Sunita dospijeće
– Prva rana sorta, tamnožutog mesa
– Ujednačena veličina i oblik gomolja
– Dobra otpornost na modrice
– Prikladna za spremanje pomfrita
– Dobra otpornost na Prstenastu plutastu pjegavost – TRV (Tobacco rattle virus)
Kulinarski tip | B – neznatno brašnjav, ne raskuhava se | |
Dospijeće | 82 | Rana |
Prinos zrelog nasada | 93 | Dobar |
Veličina gomolja | 81 | Krupni |
Oblik gomolja | Okruglo ovalan / Ovalan | |
Broj gomolja | 9-11 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Tamnožuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Period dormantnosti | 58 | Srednji |
Nicanje | 65 | Sporo |
Osjetljivost na metribuzin | 57 | Osjetljiva |
Razvoj lišća i cime | 67 | Umjeren |
Unutrašnje modrice | 3 | Nije osjetljiva |
Babičavost | 72 | Neznatno osjetljiv |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 18,2% / 12,4% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 329 / 1.07 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) | 93 | Vrlo otporna |
Plamenjača lista | 32 | Vrlo osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 66 | Neznatno osjetljiva |
Alternaria | 40 | Vrlo osjetljiva |
Obična krastavost | 63 | Neznatno osjetljiva |
Prašna krastavost | 56 | Neznatno osjetljiva |
PVY | 46 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantna |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 1 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 1 | 1 | 1 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | Razmak između redova | |
---|---|---|---|
75 cm | 90 cm | ||
28/35 | 65.000 | 21 | 17 |
35/45 | 52.000 | 26 | 21 |
45/55 | 40.000 | 33 | 28 |
50/60 | 64.000 | 21 | 17 |
– tržna veličina: 28-55 mm
– dubina sadnje: normalna
– uvijek provjeriti broj gomolja za točnu kalkulaciju gustoće sadnje
– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Primijenite punu dozu dušika (N) odjednom, prije sadnje.
– Dušik (N): približno 110% u usporedbi s drugim ranim sortama.
– Gnojidba kaljiem (K) i fosforom (P) prema standardnim preporukama.
Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja
Sunita ima dobar period mirovanja, dormantnosti.
Prije sadnje sjeme treba zagrijati kako bi se prekinuo stadij mirovanja.
Ne skladištite sjeme na temperaturi nižoj od 5°C. Zagrijte ga dovoljno prije sadnje.
Sunitu možemo uzgajati na svim tipovima tala.
Tehnološka upozorenja

Rast
Nicanje je nešto sporije. Lišće se kasnije dobro razvija.
Metribuzin se preporuča primijeniti prije nicanja. U slučaju primjene poslije nicanja, primijenite nižu dozu.
Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na efikasnost metribuzina, prilagodite dozu uvjetima.
Navodnjavanje može veoma povećati broj gomolja.
Prejako navodnjavanje u kasnijoj vegetaciji povećava prenaglašenost lenticela.
Prekomjerna doza dušika (N) rezultirat će većom osjetljivošću na plamenjaču.
Primijenite snažan program zaštite od plamenjače, kako bi spriječili plamenjaču lista.
Desikacija cime i iskop

Iskop
Cilj je postići oko 18% suhe tvari gomolja.
Prirast gomolja može biti jako brz na kraju vegetacije, redovito provjeravajte.
Sunita se može iskapati nakon 75-90 dana.
Poželjno je iskapati kada su temperature tla ispod 25°C da se izbjegne visok rizik od truleži.
Kada su temperature iznad 25°C, iskapajte rano ujutro ili navečer.
Skladištenje

Skladištenje
Sunita je rana sorta i normalno se trži unutar 2 mjeseca nakon iskopa.
Nasad iskopan u dobrim uvjetima može se odmah nakon zarašćivanja rana rashladiti.
Ima srednje dug period mirovanja, dormantnost, tako da je možemo čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom prvih mjesec dana nakon iskopa (vađenja).
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne niže od 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako kolebanje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim
klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.