ADORA (Primura x Alcamaria) je jedna od najranijih sorti krumpira, koja se dobro čuva i skladišti. Vrlo kratak period vegetacije. Ima krupne, ovalne gomolje, žutu potkožicu i svijetložuto meso. Vrlo je pogodna za sadnju u raznim klimatskim uvjetima. Odlikuju je dobri i ujednačeni gomolji visoke kvalitete. Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence.
Adora
– Vrlo jaka sorta
– Rana zrelost i formiranje gomolja
– Krupni ovalni gomolji
– Žuta kožica i svijetložuto meso
– Dobro skladištenje
Kulinarski tip | AB – neznatno čvrst | |
Dospijeće | 83 | Vrlo rano |
Prinos zrelog nasada | 86 | Srednji |
Veličina gomolja | 83 | Krupni |
Oblik gomolja | Ovalni | |
Broj gomolja | 9-11 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Svijetložuto | |
Boja kožice | Žuta | |
Bobe | Nekoliko | |
Period dormantnosti | 61 | Srednje |
Nicanje | 79 | Brzo |
Osjetljivost na Metribuzin | 59 | Osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 69 | Snažno |
Unutrašnje modrice | 8 | Malo osjetljiva |
Babičavost | 70 | Malo osjetljiva |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 18,3 % / 12,5% | |
Podvodna težina gomolja | 331 / 1,07 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja | 86 | Vrlo otporan |
Plamenjača lista | 36 | Vrlo osjetljiva |
Alternaria | 52 | Osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 66 | Neznatno osjetljiva |
Obična krastavost | 46 | Osjetljiva |
Prašna krastavost | 53 | Osjetljiva |
PVY | 16 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 81 | Neznatno osjetljiva |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 1 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 2 |
Razmak između redova | |||
---|---|---|---|
Veličina sjemena | Broj biljaka / ha | 75 cm | 90 cm |
28/35 | 60.000 | 22 | 19 |
35/45 | 50.000 | 27 | 22 |
45/55 | 40.000 | 33 | 28 |
Prilagoditi gnojidbu prema analizi tla.
Dušik (N): 230 kg N/ha uključujući dušik iz tla.
Dušik (N): 120% u odnosu na druge rane sorte.
Gnojidba dušikom: 4/5 prije sadnje i 1/5 prihranom.
Gnojidba kalijem (K) i fosforom (P) je standardna.
Priprema za sadnju
Adora ima dugo stanje mirovanja. Dopustite sjemenu da se aklimatizira lokalnim uvjetima prije sadnje.
Uklonite vršnu klicu prije sadnje, sadite s malim bijelim klicama.
Na tvrdim tlima potrebna je dobra obrada tla kako bi se izbjegli deformirani gomolji.
Izbjegavajte tla s visokim rizikom prašne krastavosti.
Sadnja s malim bijelim klicama daje najbolje rezultate.
Prilikom sadnje pripazite da ne slomite klice.
Preporuka saditi malo iznad razine tla, jer gomolj raste duboko u tlu.
Tehnološka upozorenja
Ujednačeno nicanje omogućuje dobar razvoj lisne mase.
Navodnjavanje usjeva kod razvoja gomolja smanjuje rizik od obične krastavosti.
Adora je osjetljiva na plamenjaču (Phytophthora), ali s obzirom na rano dozrijevanje to najčešće nije problem.
Desikacija cime i iskop
Desikacija svijetlozelene cime rezultirat će sjajniju kožu.
Adora je spremna za branje nakon 75-90 dana.
Gomolji rastu duboko u humku.
Kako bi gomolji zadržali svijetlu i glatku kožu, ne smiju biti ostavljeni predugo u tlu nakon uništenja (desikacije) biljke i stabljike.
Skladištenje
Usjev koji se bere za vrijeme dobrih vremenskih uvjeta može se brzo hladiti nakon prvog sušenja.
Osušite ubrzo nakon berbe i zadržite gomolje suhim kako bi spriječili pojavu srebrolikosti.
Idealna temperatura skladištenja: 5° C.