Bie 21-217 x Vitelottenoire

Blue Star

BLUE STAR (Bie 21-217 x Vitelottenoire) je posebna sorta krumpira, vrlo upečatljiv zbog svoje boje. Ima purpurnu, tamnoljubičastu pokožicu i purpurno meso. Odlikuju ga dobri i ujednačeni gomolji visoke kvalitete. Okus mu je mekan, neutralan s nagovještajem muškatnog oraščića. Zadržava lagano tvrdi okus nakon kuhanja, korica je nakon prženja i pečenja hrskava.
Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence. Čips je hrskav, mramornog uzorka i vrlo ukusan.

Blue Star boja mesa i kožice
Blue Star dospijeće
  • Posebna, ekskluzivna sorta
  • Dobar prinos
  • Gomolji ujednačene veličine i oblika
  • Dobre kulinarske osobine
Kulinarski tip B – neznatno brašnjav, univerzalne namjena
Dospijeće 66 Srednje rano
Prinos zrelog nasada 109 Visok
Veličina gomolja 79 Srednji
Oblik gomolja Ovalni
Boja mesa nakon kuhanja Purpurna
Boja kožice Purpurna
Period dormantnosti 44 Kratak
Nicanje 75 Normalno
Osjetljivost na Metribuzin 90 Nije osjetljiv
Razvoj lišća i cime 85 Vrlo snažno
Unutrašnje modrice 7 Malo osjetljiv
Babičavost 90 Nije osjetljiv
Sadržaj suhe tvari / škrob 21,3 % / 15,4%
Podvodna težina gomolja 392 / 1,084
Plamenjača lista 41 Osjetljiv
Plamenjača gomolja 76 Otporan
Obična krastavost 56 Neznatno osjetljiv
Prašna krastavost 44 Vrlo osjetljiv
PVY 67 Neznatno osjetljiv
Yntn tolerantnost gomolja 99 Tolerantan
PCN otpornost Tip Ro1 Ro2/3 Pa2 Pa3
Vrijednost 9 9
Rak krumpira Fysio F1 F2 F6 F18
Vrijednost 8 1 1 1
Razmak između redova
Veličina sjemena Broj biljaka / ha 75 cm 90 cm
28/35 65.000 21 17
35/45 50.000 27 22
35/50 44.000 30 25
  • Tržna veličina gomolja: 35-55 mm
  • Dubina sadnje: normalna
  • Uvijek provjerite broj gomolja radi točnog izračuna sklopa

Prilagoditi gnojidbu prema analizi tla.
Dušik (N): 100% u odnosu na druge srednje rane sorte.
Gnojidba kalijem (K) i fosforom (P) je standardna.

Sadnja

Priprema za sadnju

Blue Star ima kratko stanje mirovanja, dormantnost. Sjeme držite na hladnom kako bi izbjegli fiziološko starenje sjemena i dehidraciju. Uklonite vršnu klicu prije sadnje, sadite s malim bijelim klicama, čime ćete postići najbolje rezultate. Tretiranje gomolja i tla je preporučljivo kako bi spriječili rizoktoniju, srebrolikost i ostale bolesti kožice koje se prenose tlom. Možete tretirati preparatom na bazi azoksistrobina. Najbolja kvaliteta postići će se na plodnim i lakim tlima. Izbjegavajte tla s visokim rizikom prašne krastavosti.
Rast

Tehnološka upozorenja

Ujednačeno nicanje omogućuje dobar razvoj lisne mase. Blue Star dobro podnosi metribuzin (Sencor). Upotrijebite snažan program zaštite od plamenjače, zbog visoke osjetljivosti na plamenjaču lista. Navodnjavanje usjeva pridonijet će ujednačenijim gomoljima i boljim kulinarskim osobinama. Ograničite navodnjavanje na tlima osjetljivima na prašnu krastavost.
Berba

Desikacija cime i iskop

Cilj je ostvariti 20% suhe tvari. Desikacija svijetlozelene cime rezultirat će sjajniju kožu. Blue Star se uglavnom lagano odvaja od stolona i ima rano dozrijevanje kožice. Kako bi gomolji zadržali svijetlu i glatku kožicu, ne smiju biti ostavljeni predugo u tlu nakon uništenja (desikacije) biljke i stabljike. Blue Star je prilično otporan na modrice, osim u ekstremnim vremenskim uvjetima. Mala oštećenja prilikom berbe mogu rezultirati dehidracijom i ranim klijanjem.
Skladištenje

Skladištenje

Zbog kratkog perioda mirovanja, dormantnosti, posebnu pažnju treba obratiti na skladištenje. Moguće je kratkotrajno skladištenje. Prije berbe kožica gomolja mora biti potpuno očvrsnuta. UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE Da bi spriječili dehidraciju gomolja, trebate ih hladiti tako da bude mala razlika između temperature zraka za hlađenje i uskladištenih gomolja. Smanjujte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne niže od 5°C. Temperatura u skladištu koja je niža od preporučene rezultirat će pojačanom kondenzacijom. Ventilirajte redovito, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.