Allard x Concurrent

Carrera

CARRERA (Allard x Concurrent) je rana sorta krumpira sa svijetložutim mesom i kožicom. Gomolj je vrlo krupan, ovalno okrugli s plitkim okcima. Ova sorta je vrlo otporna na rak krumpira i nematode (Ro 1, 4). Srednje osjetljiva na plamenjaču lista, a malo na plamenjaču gomolja i običnu krastavost. Carrera nije osjetljiva na mehanička oštećenja. Atraktivna je za ponudu u supermarketima kao mladi i zreli rani krumpir.
Potrebno joj je više dušika i kalija. Preporuča se kasnija i duboka sadnja, jer raste poprilično plitko. Carrera će odlično poslužiti za krumpir salate, razne složence i druga jela kod kojih krumpir nakon kuhanja mora ostati konzistentan i tvrd.

Carrera boja mesa i kožice
Carrera dospijeće

– Vrlo rano dospijeće
– Gomolji ujednačene veličine i oblika
– Svijetla sjajna kožica
– Vrlo krupni gomolji
– Rani iskop

Kulinarski tip AB – neznatno čvrst
Dospijeće 77 Rana
Prinos zrelog nasada 99 Umjereno visok
Veličina gomolja 86 Vrlo krupan
Oblik gomolja Ovalan
Broj gomolja 6-8
Boja mesa nakon kuhanja Žuta
Boja kožice Žuta
Bobe Nekoliko
Period dormantnosti 55 Srednji
Nicanje 68 Normalno
Osjetljivost na Metribuzin 65 Osjetljiva
Razvoj lišća i cime 63 Srednji
Unutrašnje modrice 10 Malo osjetljiva
Babičavost 41 Osjetljiva
Sadržaj suhe tvari / škrob 17/11,2%
Podvodna masa gomolja/specifična masa 305/1,064
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja 70 Neznatno osjetljiva
Plamenjača lista 50 Osjetljiva
Plamenjača gomolja 66 Neznatno osjetljiva
Alternaria 59 Neznatno osjetljiva
Obična krastavost 60 Neznatno osjetljiva
Prašna krastavost 59 Neznatno osjetljiva
PVY 16 Vrlo osjetljiva
Yntn tolerantnost gomolja 89 Neznatno osjetljiva

 

PCN otpornost Tip Ro1 Ro2/3 Pa2 Pa3
Vrijednost 9 8
Rak krumpira Otporna rasa 1
Osjetljiva rasa 2
Razmak između redova
Veličina sjemena Broj biljaka / ha 75 cm 90 cm
28/35 75.000 18 15
35/50 54.000 25 21
50/60 42.000 32 26

Tržna veličina gomolja: 40-65 mm.
Dubina sadnje: 3-4 cm dublje nego je uobičajeno. Uvijek provjerite broj gomolja za točan izračun sklopa.

Ne preporuča se rezanje krupne kalibraže.

Gnojidbu prilagoditi prema analizi tla. Dušik (N): Približno 120% u usporedbi na druge rane sorte.
Primjena gnojiva: 4/5 prije sadnje, 1/5 prihranom.
Osigurati stalan pristup vode i hranjiva da se izbjegne pucanje gomolja uslijed brzog rasta.
Carrera je osjetljiva na nedostatak mineralnih hranjiva stoga ju treba prihraniti mikroelementima.
Mangan (Mn) i magnezij (Mg) će potaknuti snažan porast lišća i spriječiti prerano sazrijevanje i odumiranje nasada. Na oranicama slabo opskrbljenim borom preporučamo i prihranu borom (B).

Sadnja

Priprema za sadnju

Carrera ima srednje dug period mirovanja (dormantnost). Ako je vršna klica prisutna, uklonite je i sadite gomolje s malim bijelim klicama (mini naklijale klice). Preporučljivo je tretirati gomolje i tlo protiv rizoktonije, “bijele noge” (Rhizoctonia solani). Za dugo čuvanje preporučljivo je tretiranje gomolja protiv srebrolikosti (Helminthosporium solani). Tretirati se može azoxystrobinom (Amistarom). Preporuča se dobro nagrtanje humaka, kako se zbog krupnih gomolja ne bi otvarali, a gomolji pozelenjeli. Na težim tlima važna je dobra predsjetvena priprema tla.
Rast

Tehnološka upozorenja

Najbolji rezultati postižu se na bogatim i dobro strukturiranim težim tlima. Za razvoj lišća nužna je visoka početna doza dušika (N). Naročitu pažnju obratiti na to da se održi snažna lisna masa. Metribuzin (Sencor) primijeniti prije nicanja. U slučaju da ga koristite nakon nicanja primijenite nižu dozu. Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na djelovanje metribuzina (Sencor), stoga prilagodite dozu uvjetima. Navodnjavanje osigurava redovan rast i smanjuje rizik od pucanja gomolja te dobivate ujednačen proizvod s boljom kulinarskom kvalitetom. U drugom dijelu vegetacije smanjiti navodnjavanje radi formiranja pokožice. Na vrijeme treba početi preventivnu zaštitu protiv smeđe pjegavosti lista (Alternaria solani). Zbog osjetljivosti lišća nužan je snažan program zaštite protiv plamenjače. Pred kraj vegetacije primijenite sistemični fungicid koji će jače zaštiti gomolje.
Berba

Desikacija cime i iskop

Kao rana sorta, Carrera nema problema kod odvajanja gomolja od cime. Zbog krupnih gomolja, paziti kod iskopa i skladištenja kako bi se izbjegla mehanička oštećenja i modrice i naknadna pojava suhe truleži (Fusarium sp.).
Skladištenje

Skladištenje

Carrera je rana sorta i zato je treba prodati unutar 5 mjeseci od iskopa. Ukoliko je iskop bio u dobrim uvjetima, nakon postupka zarašćivanja rana može se brzo pristupiti hlađenju. Za duže čuvanje od 3 mjeseca potrebno je umjetno hlađenje. UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE Spriječiti isušivanje (dehidraciju). Hladiti sa zrakom čija je temperatura neznatno niža od temperature gomolja. Temperaturu gomolja smanjivati režimom hlađenja od 0,5 – 0,7°C na dan, do stabilne temperature od 5°C. Niža temperatura čuvanja od preporučene pojačat će zaslađivanje gomolja. Ventilirajte redovno, ali kratko da spriječite nakupljanje CO2. Svako kolebanje temperature, kombinirano s kondenzacijom, dovest će do prekida mirovanja i visokog rizika od razvoja srebrolikosti.