Crisps4All (RZ-85-238 x RZ-87-44) je sorta krumpira otporna na sušu i visoke temperature, kao i dobre tolerantnosti na modrice. Sadrži suhu tvar u visokom omjeru i odličan je za izradu čipsa.
Crisps4All
– Dobra otpornost na sušu i visoke temperature
– Dobra tolerantnost na modrice
– Visok sadržaj suhe tvari
– Dobra kvaliteta za čips
– PCN otpornost na Ro1, Ro2/3 and Pa2
Kulinarski tip | BC – brašnjav | |
Dospijeće | 61 | Srednje kasni |
Prinos zrelog nasada | 90 | Osrednji |
Veličina gomolja | 77 | Srednja |
Oblik gomolja | Okruglo ovalan | |
Broj gomolja | 12-14 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Svijetložuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Bobe | Nekoliko boba | |
Period dormantnosti | 61 | Srednji |
Nicanje | 74 | Normalno |
Osjetljivost na metribuzin | 70 | Umjereno osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 75 | Snažan |
Unutrašnje modrice | 6 | Malo osjetljiv |
Babičavost | 56 | Malo osjetljiv |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 25,5% / 19,5% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 478 / 1.105 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) | 86 | Vrlo otporan |
Plamenjača lista | 53 | Osjetljiv |
Plamenjača gomolja | 65 | Neznatno osjetljiv |
Alternaria | – | – |
Obična krastavost | 44 | Vrlo osjetljiv |
Prašna krastavost | 46 | Vrlo osjetljiv |
PVYn | 12 | Vrlo osjetljiv |
Yntn tolerantnost gomolja | 97 | Tolerantan |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 8 | 9 | ||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 | 2 | 1 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | Razmak između redova | |
---|---|---|---|
75 cm | 90 cm | ||
28/35 | 55.000 | 24 | 20 |
35/45 | 44.000 | 30 | 25 |
35/50 | 42.000 | 32 | 26 |
45/55 | 36.000 | 37 | 31 |
35/55 | 40.000 | 33 | 28 |
Prilagodite gnojidbu analizi tla.
2/3 dajte prije sadnje, a 1/3 kao prihranu.
Dušik (N): 120% u usporedbi s ostalim srednje kasnim sortama.
Gnojidba kalijem i fosforom prema standardnoj preporuci.
Na lakšim tlima preporuča se dodatna gnojidba borom.

Priprema za sadnju
CRISPS4ALL ima srednji period mirovanja, dormantnosti.
Prije sadnje aklimatizirajte sjeme na lokalne uvjete.
Naklijavanje nije nužno.
Uvijek tretirajte sjeme i tlo protiv Rizoktonije.
Najbolja kvaliteta postići će se na plodnim i lakim tipovima tala.
Izbjegavajte tla s visokim rizikom na prašnu krastavost.
Sadite sjeme na kome nije bilo kondenzacije kako bi se izbjegla zaraza bolestima.
Sadnjom gomolja s malim bijelim klicama postići ćemo najbolje razultate.

Tehnološka upozorenja
Formiranje gomolja je kasno.
Primjena metribuzina preporučuje se prije nicanja, a ako se primjenjuje nakon nicanja, upotrijebite nižu dozu.
Preporuča se preventivna zaštita protiv plamenjače.
CRISPS4ALL je prilično otporan na prstenastu plutastu pjegavost gomolja.

Desikacija cime i iskop
Gomolji su srednje krupnoće. Iskapajte i skladištite pažljivo da spriječite oštećenja i modrice.
CRISPS4ALL ima tanku kožicu, posebnu pažnju posvetite sazrijevanju kožice.

Skladištenje
Vodite računa o zarašćivanju rana.
Skladištite na stabilnoj temperaturi od 8°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.
Kod prve primjene sredstava za sprječavanje klijanja, koristite visoku dozu.