Farida (RZ-91-2313 x VDW 87-36) je sorta krumpira krupnih gomolja i visokog prinosa. Široke je prilagodljivosti i prikladna za drugi nasad (jesen/zima). Ima dobru otpornost na običnu krastavost. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.
Farida
– Krupni gomolji
– Visok prinos
– Široka prilagodljivost (adaptabilnost)
– Prikladna za drugi nasad (jesen/zima)
– Dobra otpornost na običnu krastavost
Kulinarski tip | B – neznatno brašnjav, univerzalne namjene | |
Dospijeće | 63 | Srednje kasno |
Prinos zrelog nasada | 128 | Vrlo visok |
Veličina gomolja | 85 | Krupni |
Oblik gomolja | Ovalan / izduženo ovalan | |
Broj gomolja | 9-11 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Svijetložuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Period dormantnosti | 56 | Srednji |
Nicanje | 75 | Normalno |
Osjetljivost na metribuzin | 78 | Umjereno osjetljiva |
Razvoj lišća i cime | 77 | Snažan |
Unutrašnje modrice | 14 | Prilično osjetljiva |
Babičavost | 36 | Osjetljiva |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 19,0% / 13,3% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 349 / 1.074 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV)t | 87 | Vrlo otporna |
Plamenjača lista | 49 | Osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 67 | Neznatno osjetljiva |
Obična krastavost | 63 | Neznatno osjetljiva |
Prašna krastavost | 54 | Osjetljiva |
PVY | 11 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantna |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 1 | 1 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 1 | 1 | 1 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | Razmak između redova | |
---|---|---|---|
75 cm | 90 cm | ||
28/35 | 45.000 | 30 | 25 |
35/50 | 38.000 | 35 | 29 |
50/60 | 35.000 | 38 | 32 |
50/60 rezano sjeme | 37.000 | 36 | 30 |
– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Dušik (N): približno 250 kg N/ha uključujući i dušik iz tla.
– Gnojite 2/3 prije sadnje i 1/3 u prihrani.
– Preporuča se višekratna prihrana da se održi snažno lišće što će dati krupne gomolje.
– Kalijeva i fosfatna gnojidba prema uobičajenoj preporuci.
Priprema za sadnju
Otkidanjem klica može doći do babičavosti na koju je osjetljiva.
Izbjegavati sadnju u hladno tlo.
Može se uzgajati na različitim tipovima tala.
Na teškim tlima osigurati dobru strukturu tla kako bi se izbjeglo formiranje deformiranih gomolja.
Naklijavanje nije nužno, Farida se može saditi s malim bijelim klicama.
Faridu možemo saditi rano, ali izbjegavajte sadnju u hladnim uvjetima.
Preporuča se rjeđi sklop kako bi se dobili krupniji gomolji.
Tehnološka upozorenja
Ima dobru tolerantnost na metribuzin (Sencor).
Ima dobru otpornost na sušu.
Primijenite snažan program zaštite protiv plamenjače, kako bi spriječili plamenjaču lista.
Desikacija cime i iskop
Kako bi dobili sjajnu i glatku kožicu, ne smijemo gomolje ostaviti predugo u tlu nakon uništenja cime.
Prije početka iskopa kožica treba biti potpuno očvrsnuta.
Umjereno je osjetljiva na modrice. Da izbjegnete mehanička oštećenja, smanjite visinu s koje gomolji padaju.
Skladištenje
Za čuvanje duže od 3 mjeseca, potrebno je čuvanje u rashladnim komorama.
Ventilirajte redovito, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.