JOLY (Sifra x Virgo) je srednje kasna sorta krumpira, velikih gomolja, vrlo atraktivne sjajne kožice i visokog prinosa. Prikladna je za jesensko-zimsku sadnju te je umjereno otporna na prašnu krastavost.
Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence.
Joly
– Krupni gomolji
– Vrlo atraktivna svijetla kožica
– Visoki prinos
– Pogodna za drugu (jesensko-zimsku) sadnju
– Otporna na krastavost
Kulinarski tip | AB – neznatno čvrst | |
Dospijeće | 62 | Srednje kasni |
Prinos zrelog nasada | 107 | Visoki |
Veličina gomolja | 85 | Vrlo krupni |
Oblik gomolja | Ovalan / izduženo ovalan | |
Broj gomolja | 6-8 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Bijela | |
Boja kožice | Žuta | |
Period dormantnosti | 58 | Srednji |
Nicanje | 80 | Brzo |
Osjetljivost na Metribuzin | 57 | Osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 70 | Snažno |
Unutrašnje modrice | 18 | Osjetljiv |
Babičavost | 19 | Osjetljiv |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 17,9 % / 12,1% | |
Podvodna težina gomolja | 324 / 1,069 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV – Tobacco rattle virus) | 83 | Neznatno osjetljiv |
Plamenjača lista | 48 | Osjetljiv |
BRIŠI | ||
Plamenjača gomolja | 75 | Neznatno osjetljiv |
Obična krastavost | 69 | Neznatno osjetljiv |
Prašna krastavost | 65 | Neznatno osjetljiv |
PVY | 16 | Vrlo osjetljiv |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantan |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 5 | 1 | ||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 | 1 | 1 | 1 |
Razmak između redova | |||
---|---|---|---|
Veličina sjemena | Broj biljaka / ha | 75 cm | 90 cm |
28/35 | 51.000 | 26 | 22 |
35/50 | 44.000 | 30 | 25 |
50/60 | 38.000 | 35 | 29 |
Prilagoditi gnojidbu prema analizi tla.
Gnojidba dušikom: 220 kg N/ha uključujući i opskrbu tla.
Dušik (N): 100% u odnosu na druge srednje rane sorte.
Gnojite s 4/5 prije sadnje, a 1/5 u prihrani.
Na tlima siromašnima kalijem gnojite neposredno prije sadnje kako bi smanjili osjetljivost na modrice.
Gnojidba fosforom (P) je standardna.
Vodite računa o količini organskih gnojiva da izbjegnete kasnu mineralizaciju (kasno oslobađanje hranjiva).
Za ranije vađenje, organsko gnojivo nije preporučljivo.
Priprema za sadnju
Joly ima srednji period mirovanja, dormantnosti.
Najbolju kvalitetu dat će na lakšim tlima.
Sadite u toplo tlo, ne previše rano.
Obavezno sadite 3 cm dublje, nego kod normalne sadnje, kako bi se izbjegli zeleni gomolji.
Može se saditi rano, ali izbjegavajte sadnju u hladim uvjetima.
Spriječite lomljenje klica tijekom sadnje.
Kod druge sadnje (jesensko-zimske) preporučuje se tretman protiv rizoktonije, “bijele noge” (Rhizoctonia solani).
Tehnološka upozorenja
Gomolji se rano formiraju.
Joly je osjetljiva na metribuzin (Sencor). Koristiti samo prije nicanja.
Koristite snažan program zaštite od Phytophthore, kako bi spriječili plamenjaču lista.
Preporučuje se preventivno koristiti zaštitu protiv Phytophthore.
Visoke temperature i suša mogu dovesti do drugog rasta, stoga navodnjavajte redovito.
Desikacija cime i iskop
Kako bi postigli više suhe tvari gomolja, osigurajte dovoljnu zrelost nasada u trenutku uništenja cime. To utječe na povećanje suhe tvari.
Joly je osjetljiva na modrice i mehanička oštećenja.
Gomolji su krupni, stoga iskop i skladištenje treba odraditi pažljivo kako bi se izbjegla oštećenja i modrice.
Skladištenje
Potreban je period zacjeljivanja rana nakon vađenja jer je Joly osjetljiva na suhu trulež (Fusarium).
Osušite gomolje ubrzo nakon berbe i zadržite gomolje suhim kako bi spriječili pojavu srebrolikosti.
Za skladištenje dulje od 5 mjeseci potrebno je čuvanje u rashladnim komorama.
Hlađenje mase provodi se 0,5 – 0,7°C/dan do stabilne temperature čuvanja, ne niže od 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko da spriječite nakupljanje CO2.
Bilo kakva promjena temperature tijekom skladištenja, a u kombinaciji s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.
Ukoliko ćete gomolje koristiti za drugi (jesensko/ zimski) nasad, ne skladištite ih u previše hladno skladište.