Janine x Carrera

Marisol

MARISOL (Janine x Carrera) je krumpir vrlo ranog dospijeća i dozrijevanja, krupnih, ovalnih gomolja svijetle pokožice i visokog prinosa te spada u rane sorte. Odlikuje ga dobra otpornost na krastavost.
MARISOL će odlično poslužiti za krumpir salate, razne složence i druga jela kod kojih krumpir nakon kuhanja mora ostati konzistentan i tvrd.

Boja mesa i kožice
Dospijeće
Kulinarski tip
Marisol krumpir

– rano dospijeće i dozrijevanje
– krupni, ovalni gomolji
– dobar oporavak nakon mraza
– visoki prinos
– svijetla pokožica
– pogodan za prvu sadnju
– dobra otpornost na krastavost

Kulinarski tip AB – neznatno čvrst
Dospijeće 77 Rrani
Prinos zrelog nasada 108 Visoki
Veličina gomolja 83 Krupni
Oblik gomolja Ovalan
Broj gomolja 9-11
Boja mesa nakon kuhanja Svijetložuta
Boja kožice Žuta
Period dormantnosti 49 Umjereno kratki
Nicanje 70 Normalno
Osjetljivost na Metribuzin 57 Osjetljiv
Razvoj lišća i cime 70 Snažno
Unutrašnje modrice 16 Osjetljiv
Babičavost 70 Malo osjetljiv
Sadržaj suhe tvari / škrob 19,1% / 13,2%
Podvodna težina gomolja / specifična masa 342 / 1,074
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV – Tobacco rattle virus) 77 Osjetljiv
Plamenjača lista 39 Osjetljiv
Plamenjača gomolja 64 Osjetljiv
Alternarija 50 Osjetljiv
Obična krastavost 71 Otporan
Prašna krastavost 64 Neznatno osjetljiv
PVY 16 Vrlo osjetljiv
Yntn tolerantnost gomolja 99 Tolerantan
PCN otpornost Tip Ro1 Ro2/3 Pa2 Pa3
Vrijednost 9 4
Rak krumpira Fysio F1 F2 F6 F18
Vrijednost 9 1 1 1
Kalibraža Broj biljaka/ha Razmak između redova
75 cm 90 cm
28/35 55.000 24 20
35/45 46.000 29 24
35/55 31
45/55 40.000 33 28

Prilagoditi gnojidbu prema analizi tla.
Dušik (N): 100% u odnosu na druge srednje rane sorte.
Gnojidba kalijem (K) i fosforom (P) je standardna.
Za ranije vađenje, organsko gnojivo nije preporučljivo.

Sadnja

Priprema za sadnju

MARISOL ima srednji period mirovanja, dormantnosti.
Tretiranje gomolja i/ili tla se preporuča kako bi se kontrolirala Rhizoctonia, krastavost i ostale bolesti pokožice. Tretiranje tla Azoxystrobinom pokazuje dobre rezultate u prevenciji mnogih gljivičnih oboljenja.
MARISOL uvijek tretirajte protiv Rhizoctonije.
Sadite u toplo tlo, ne previše rano.
Obavezno sadite 3 cm dublje, nego kod normalne sadnje, kako bi se izbjegli zeleni gomolji.
Obratite pozornost na veličinu humka. Moraju biti dovoljno veliki da bi se izbjegli zeleni gomolji.
Naklijavanje nije potrebno, MARISOL se može saditi s malim bijelim klicama.

Rast

Tehnološka upozorenja

Nicanje je ujednačeno s razvojem zelene mase.
Dozrijevanje je rano.
MARISOL je osjetljiv na metribuzin (Sencor). Koristiti samo prije nicanja.
Navodnjavanje može bitno povećati broj gomolja.
Redovito navodnjavanje smanjuje rizik od pucanja gomolja.
Osjetljiva je na alternariju. Tretirati preparatima protiv alternarije u vrijeme cvatnje.
Koristite snažan program zaštite od Phytophthore, kako bi spriječili plamenjaču lista.

Berba

Desikacija cime i iskop

Cilj je postići 19% suhe tvari u gomolju.
Obratite pozornost – gomolji rastu velikom brzinom.
MARISOL se može vaditi nakon 75-90 dana.
Ukoliko je temperatura zraka iznad 25° C, gomolje vadite rano ujutro ili noću (što je preporučljivo).
Da bi očuvali svijetlu i glatku pokožicu, gomolji ne smiju predugo ostati u tlu nakon desikacije.
Gomolji su krupni, stoga iskop i skladištenje treba odraditi pažljivo kako bi se izbjegla oštećenja i modrice.
MARISOL ima tanku pokožicu pa obratite posebnu pozornost na njezino brzo dozrijevanje i vađenje gomolja.
Umjereno je osjetljiv na modrice. Smanjite visinu pada gomolja kako bi izbjegli mehanička oštećenja.
S obzirom da su gomolji krupni, pažljivo ih vadite iz tla i skladištite da izbjegnete oštećenja i modrice.

Skladištenje

Skladištenje

MARISOL je rana sorta te je prodaja normalna unutar 2 mjeseca od iskopa.
Pripazite na razdoblje zacjeljivanja rana, čak i nakon sortiranja.
Osušite gomolje ubrzo nakon berbe i zadržite gomolje suhim kako bi spriječili pojavu srebrolikosti.
Moguće je kratko skladištenje. Pokožica mora biti potpuno zrela prije vađenja.

UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne nižu od 5°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako osciliranje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.
Tijekom skladištenja izbjegavajte kondenzaciju.