MARISOL (Janine x Carrera) je krumpir vrlo ranog dospijeća i dozrijevanja, krupnih, ovalnih gomolja svijetle pokožice i visokog prinosa te spada u rane sorte. Odlikuje ga dobra otpornost na krastavost.
MARISOL će odlično poslužiti za krumpir salate, razne složence i druga jela kod kojih krumpir nakon kuhanja mora ostati konzistentan i tvrd.
Marisol
– rano dospijeće i dozrijevanje
– krupni, ovalni gomolji
– dobar oporavak nakon mraza
– visoki prinos
– svijetla pokožica
– pogodan za prvu sadnju
– dobra otpornost na krastavost
Kulinarski tip | AB – neznatno čvrst | |
Dospijeće | 77 | Rrani |
Prinos zrelog nasada | 108 | Visoki |
Veličina gomolja | 83 | Krupni |
Oblik gomolja | Ovalan | |
Broj gomolja | 9-11 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Svijetložuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Period dormantnosti | 49 | Umjereno kratki |
Nicanje | 70 | Normalno |
Osjetljivost na Metribuzin | 57 | Osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 70 | Snažno |
Unutrašnje modrice | 16 | Osjetljiv |
Babičavost | 70 | Malo osjetljiv |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 19,1% / 13,2% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 342 / 1,074 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV – Tobacco rattle virus) | 77 | Osjetljiv |
Plamenjača lista | 39 | Osjetljiv |
Plamenjača gomolja | 64 | Osjetljiv |
Alternarija | 50 | Osjetljiv |
Obična krastavost | 71 | Otporan |
Prašna krastavost | 64 | Neznatno osjetljiv |
PVY | 16 | Vrlo osjetljiv |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantan |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 4 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 | 1 | 1 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | Razmak između redova | |
---|---|---|---|
75 cm | 90 cm | ||
28/35 | 55.000 | 24 | 20 |
35/45 | 46.000 | 29 | 24 |
35/55 | – | 31 | – |
45/55 | 40.000 | 33 | 28 |
Prilagoditi gnojidbu prema analizi tla.
Dušik (N): 100% u odnosu na druge srednje rane sorte.
Gnojidba kalijem (K) i fosforom (P) je standardna.
Za ranije vađenje, organsko gnojivo nije preporučljivo.
Priprema za sadnju
MARISOL ima srednji period mirovanja, dormantnosti.
Tretiranje gomolja i/ili tla se preporuča kako bi se kontrolirala Rhizoctonia, krastavost i ostale bolesti pokožice. Tretiranje tla Azoxystrobinom pokazuje dobre rezultate u prevenciji mnogih gljivičnih oboljenja.
MARISOL uvijek tretirajte protiv Rhizoctonije.
Sadite u toplo tlo, ne previše rano.
Obavezno sadite 3 cm dublje, nego kod normalne sadnje, kako bi se izbjegli zeleni gomolji.
Obratite pozornost na veličinu humka. Moraju biti dovoljno veliki da bi se izbjegli zeleni gomolji.
Naklijavanje nije potrebno, MARISOL se može saditi s malim bijelim klicama.
Tehnološka upozorenja
Nicanje je ujednačeno s razvojem zelene mase.
Dozrijevanje je rano.
MARISOL je osjetljiv na metribuzin (Sencor). Koristiti samo prije nicanja.
Navodnjavanje može bitno povećati broj gomolja.
Redovito navodnjavanje smanjuje rizik od pucanja gomolja.
Osjetljiva je na alternariju. Tretirati preparatima protiv alternarije u vrijeme cvatnje.
Koristite snažan program zaštite od Phytophthore, kako bi spriječili plamenjaču lista.
Desikacija cime i iskop
Cilj je postići 19% suhe tvari u gomolju.
Obratite pozornost – gomolji rastu velikom brzinom.
MARISOL se može vaditi nakon 75-90 dana.
Ukoliko je temperatura zraka iznad 25° C, gomolje vadite rano ujutro ili noću (što je preporučljivo).
Da bi očuvali svijetlu i glatku pokožicu, gomolji ne smiju predugo ostati u tlu nakon desikacije.
Gomolji su krupni, stoga iskop i skladištenje treba odraditi pažljivo kako bi se izbjegla oštećenja i modrice.
MARISOL ima tanku pokožicu pa obratite posebnu pozornost na njezino brzo dozrijevanje i vađenje gomolja.
Umjereno je osjetljiv na modrice. Smanjite visinu pada gomolja kako bi izbjegli mehanička oštećenja.
S obzirom da su gomolji krupni, pažljivo ih vadite iz tla i skladištite da izbjegnete oštećenja i modrice.
Skladištenje
MARISOL je rana sorta te je prodaja normalna unutar 2 mjeseca od iskopa.
Pripazite na razdoblje zacjeljivanja rana, čak i nakon sortiranja.
Osušite gomolje ubrzo nakon berbe i zadržite gomolje suhim kako bi spriječili pojavu srebrolikosti.
Moguće je kratko skladištenje. Pokožica mora biti potpuno zrela prije vađenja.
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne nižu od 5°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako osciliranje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.
Tijekom skladištenja izbjegavajte kondenzaciju.