Rosi (Symfonia x Mozart) je sorta dobrog uroda, ujednačene veličine i oblika gomolja. Široko prilagodljiva s visokim sadržajem suhe tvari. Dobre je otpornosti na običnu i prašnu krastavost. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.
Rosi
– Dobar prinos
– Ujednačena veličina i oblik gomolja
– Široko prilagodljiva – adaptabilna
– Visok sadržaj suhe tvari
– Dobra otpornost na običnu i prašnu krastavost
Kulinarski tip | B – neznatno brašnjav, univerzalne namjene | |
Dospijeće | 55 | Kasno |
Prinos zrelog nasada | 116 | Vrlo visok |
Veličina gomolja | 82 | Krupni |
Oblik gomolja | Ovalan | |
Broj gomolja | 12-14 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Svijetložuta | |
Boja kožice | Crvena | |
Period dormantnosti | 65 | Srednji |
Nicanje | 70 | Normalno |
Osjetljivost na metribuzin | 50 | Osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 70 | Snažan |
Unutrašnje modrice | 3 | Nije osjetljiva |
Babičavost | 63 | Malo osjetljiva |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 21,7% / 15,8% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 400 / 1.086 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) | 98 | Vrlo otporan |
Plamenjača lista | 46 | Osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 59 | Osjetljiva |
Alternaria | 60 | Neznatno osjetljiva |
Obična krastavost | 73 | Otporna |
Prašna krastavost | 71 | Otporna |
PVY | 11 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 95 | Neznatno osjetljiva |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 3 | 3 | ||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 | 1 | 1 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | Razmak između redova | |
---|---|---|---|
75 cm | 90 cm | ||
28/35 | 50.000 | 27 | 22 |
35/50 | 44.000 | 30 | 25 |
50/60 | 40.000 | 33 | 28 |
– Dubina sadnje: normalna.
– Uvijek provjeriti broj gomolja za točan izračun gustoće sadnje.
– Dušik (N): približno 100% u usporedbi s drugim srednje kasnim sortama. Za orijentaciju računajte 250 kg N uključujući i dušik iz tla.
– Gnojite sa 4/5 prije sadnje, a 1/5 u prihrani.
– Vodite računa o vremenu gnojidbe da osigurate prirodno dozrijevanje nasada.
– Vodite računa o količini organskih gnojiva da izbjegnete kasnu mineralizaciju (kasno oslobađanje hranjiva).

Priprema za sadnju
Rosi ima srednji period mirovanja, dormantnosti.
Naklijavanje pomaže unaprjeđenju porasta.
Sorta je neznatno osjetljiva na babičavost, izbjegavajte sadnju u hladno tlo.
Rosi se može uzgajati na svim tipovima tla.
Tretirajte sjeme protiv rizoktonije ako će služiti za jesensko/zimski nasad.

Tehnološka upozorenja
Nicanje je ujednačeno s dobrim razvojem lišća.
Rosi je osjetljiva na metribuzin i kod tretiranja prije nicanja.
Navodnjavanje se preporuča u sušnim uvjetima.
Rosi je osjetljiva na alternariju. Započnite s tretiranjem u vrijeme cvatnje.

Desikacija cime i iskop
Jedino će zreli nasad dati gomolje koji se dobro čuvaju.
Budite sigurni da je nasad zreo u vrijeme uništenja cime.
Spriječite retrovegetaciju zbog infekcije virusima (osjetljiva na viruse).

Skladištenje
Rosi ima srednje dug period dormantnosti i možemo je čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom prvi mjesec nakon iskopa (vađenja).
Osušite gomolje brzo i održavajte ih suhima da izbjegnete zarazu srebrolikošću.
Temperatura skladištenja: 5 °C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.