Sunita (Marabel x Carrera) je vrlo rana sorta krumpira s dobrim prinosom. Ovaj krumpir je prikladan za spremanje pomfrita, dobre tolerantnosti na modrice i otpornosti na prstenastu plutastu pjegavost.
Gomolji su ujednačene veličine i oblika. Boja kožice je žuta, a meso tamnožute boje. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.
Sunita
– Prva rana sorta, tamnožutog mesa
– Ujednačena veličina i oblik gomolja
– Dobra otpornost na modrice
– Prikladna za spremanje pomfrita
– Dobra otpornost na Prstenastu plutastu pjegavost – TRV (Tobacco rattle virus)
Kulinarski tip | B – neznatno brašnjav, ne raskuhava se | |
Dospijeće | 82 | Rana |
Prinos zrelog nasada | 93 | Dobar |
Veličina gomolja | 81 | Krupni |
Oblik gomolja | Okruglo ovalan / Ovalan | |
Broj gomolja | 9-11 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Tamnožuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Period dormantnosti | 58 | Srednji |
Nicanje | 65 | Sporo |
Osjetljivost na metribuzin | 57 | Osjetljiva |
Razvoj lišća i cime | 67 | Umjeren |
Unutrašnje modrice | 3 | Nije osjetljiva |
Babičavost | 72 | Neznatno osjetljiv |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 18,2% / 12,4% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 329 / 1.07 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) | 93 | Vrlo otporna |
Plamenjača lista | 32 | Vrlo osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 66 | Neznatno osjetljiva |
Alternaria | 40 | Vrlo osjetljiva |
Obična krastavost | 63 | Neznatno osjetljiva |
Prašna krastavost | 56 | Neznatno osjetljiva |
PVY | 46 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantna |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 1 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 1 | 1 | 1 | 1 |
Kalibraža | Broj biljaka/ha | Razmak između redova | |
---|---|---|---|
75 cm | 90 cm | ||
28/35 | 65.000 | 21 | 17 |
35/45 | 52.000 | 26 | 21 |
45/55 | 40.000 | 33 | 28 |
50/60 | 64.000 | 21 | 17 |
– tržna veličina: 28-55 mm
– dubina sadnje: normalna
– uvijek provjeriti broj gomolja za točnu kalkulaciju gustoće sadnje
– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Primijenite punu dozu dušika (N) odjednom, prije sadnje.
– Dušik (N): približno 110% u usporedbi s drugim ranim sortama.
– Gnojidba kaljiem (K) i fosforom (P) prema standardnim preporukama.
Priprema za sadnju
Sunita ima dobar period mirovanja, dormantnosti.
Prije sadnje sjeme treba zagrijati kako bi se prekinuo stadij mirovanja.
Ne skladištite sjeme na temperaturi nižoj od 5°C. Zagrijte ga dovoljno prije sadnje.
Sunitu možemo uzgajati na svim tipovima tala.
Tehnološka upozorenja
Nicanje je nešto sporije. Lišće se kasnije dobro razvija.
Metribuzin se preporuča primijeniti prije nicanja. U slučaju primjene poslije nicanja, primijenite nižu dozu.
Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na efikasnost metribuzina, prilagodite dozu uvjetima.
Navodnjavanje može veoma povećati broj gomolja.
Prejako navodnjavanje u kasnijoj vegetaciji povećava prenaglašenost lenticela.
Prekomjerna doza dušika (N) rezultirat će većom osjetljivošću na plamenjaču.
Primijenite snažan program zaštite od plamenjače, kako bi spriječili plamenjaču lista.
Desikacija cime i iskop
Cilj je postići oko 18% suhe tvari gomolja.
Prirast gomolja može biti jako brz na kraju vegetacije, redovito provjeravajte.
Sunita se može iskapati nakon 75-90 dana.
Poželjno je iskapati kada su temperature tla ispod 25°C da se izbjegne visok rizik od truleži.
Kada su temperature iznad 25°C, iskapajte rano ujutro ili navečer.
Skladištenje
Sunita je rana sorta i normalno se trži unutar 2 mjeseca nakon iskopa.
Nasad iskopan u dobrim uvjetima može se odmah nakon zarašćivanja rana rashladiti.
Ima srednje dug period mirovanja, dormantnost, tako da je možemo čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom prvih mjesec dana nakon iskopa (vađenja).
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne niže od 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako kolebanje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim
klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.