Marabel x Carrera

Sunita

Sunita (Marabel x Carrera) je vrlo rana sorta krumpira s dobrim prinosom. Ovaj krumpir je prikladan za spremanje pomfrita, dobre tolerantnosti na modrice i otpornosti na prstenastu plutastu pjegavost.
Gomolji su ujednačene veličine i oblika. Boja kožice je žuta, a meso tamnožute boje. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.

Boja mesa i kožice
Dospijeće
Kulinarski tip
Sunita krumpir

– Prva rana sorta, tamnožutog mesa
– Ujednačena veličina i oblik gomolja
– Dobra otpornost na modrice
– Prikladna za spremanje pomfrita
– Dobra otpornost na Prstenastu plutastu pjegavost – TRV (Tobacco rattle virus)

Kulinarski tip B – neznatno brašnjav, ne raskuhava se
Dospijeće 82 Rana
Prinos zrelog nasada 93 Dobar
Veličina gomolja 81 Krupni
Oblik gomolja Okruglo ovalan / Ovalan
Broj gomolja 9-11
Boja mesa nakon kuhanja Tamnožuta
Boja kožice Žuta
Period dormantnosti 58 Srednji
Nicanje 65 Sporo
Osjetljivost na metribuzin 57 Osjetljiva
Razvoj lišća i cime 67 Umjeren
Unutrašnje modrice 3 Nije osjetljiva
Babičavost 72 Neznatno osjetljiv
Sadržaj suhe tvari / škrob 18,2% / 12,4%
Podvodna težina gomolja / specifična masa 329 / 1.07
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) 93 Vrlo otporna
Plamenjača lista 32 Vrlo osjetljiva
Plamenjača gomolja 66 Neznatno osjetljiva
Alternaria 40 Vrlo osjetljiva
Obična krastavost 63 Neznatno osjetljiva
Prašna krastavost 56 Neznatno osjetljiva
PVY 46 Vrlo osjetljiva
Yntn tolerantnost gomolja 99 Tolerantna
PCN otpornost Tip Ro1 Ro2/3 Pa2 Pa3
Vrijednost 9 1
Rak krumpira Fysio F1 F2 F6 F18
Vrijednost 1 1 1 1
Kalibraža Broj biljaka/ha Razmak između redova
75 cm 90 cm
28/35 65.000 21 17
35/45 52.000 26 21
45/55 40.000 33 28
50/60 64.000 21 17

– tržna veličina: 28-55 mm
– dubina sadnje: normalna
– uvijek provjeriti broj gomolja za točnu kalkulaciju gustoće sadnje

– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Primijenite punu dozu dušika (N) odjednom, prije sadnje.
– Dušik (N): približno 110% u usporedbi s drugim ranim sortama.
– Gnojidba kaljiem (K) i fosforom (P) prema standardnim preporukama.

Sadnja

Priprema za sadnju

Sunita ima dobar period mirovanja, dormantnosti.
Prije sadnje sjeme treba zagrijati kako bi se prekinuo stadij mirovanja.
Ne skladištite sjeme na temperaturi nižoj od 5°C. Zagrijte ga dovoljno prije sadnje.
Sunitu možemo uzgajati na svim tipovima tala.

Rast

Tehnološka upozorenja

Nicanje je nešto sporije. Lišće se kasnije dobro razvija.
Metribuzin se preporuča primijeniti prije nicanja. U slučaju primjene poslije nicanja, primijenite nižu dozu.
Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na efikasnost metribuzina, prilagodite dozu uvjetima.
Navodnjavanje može veoma povećati broj gomolja.
Prejako navodnjavanje u kasnijoj vegetaciji povećava prenaglašenost lenticela.
Prekomjerna doza dušika (N) rezultirat će većom osjetljivošću na plamenjaču.
Primijenite snažan program zaštite od plamenjače, kako bi spriječili plamenjaču lista.

Berba

Desikacija cime i iskop

Cilj je postići oko 18% suhe tvari gomolja.
Prirast gomolja može biti jako brz na kraju vegetacije, redovito provjeravajte.
Sunita se može iskapati nakon 75-90 dana.
Poželjno je iskapati kada su temperature tla ispod 25°C da se izbjegne visok rizik od truleži.
Kada su temperature iznad 25°C, iskapajte rano ujutro ili navečer.

Skladištenje

Skladištenje

Sunita je rana sorta i normalno se trži unutar 2 mjeseca nakon iskopa.
Nasad iskopan u dobrim uvjetima može se odmah nakon zarašćivanja rana rashladiti.
Ima srednje dug period mirovanja, dormantnost, tako da je možemo čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom prvih mjesec dana nakon iskopa (vađenja).
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne niže od 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako kolebanje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim
klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.