Fabula x Xantia

Sylvana

Sylvana (Fabula x Xantia) je prilagodljiva sorta krumpira, vrlo pouzdana. Visokog je prinosa i prikladna za različite tržišne segmente. Gomolji su ujednačeni i krupni. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.

Boja mesa i kožice
Dospijeće
Kulinarski tip

– Široka prilagodljivost (adaptabilnost)
– Visoka otpornost na sušne uvjete
– Visoko prinosna sorta
– Prikladna za različito trženje
– Gomolji su krupni i ujednačenog oblika i veličine

Kulinarski tip AB – neznatno čvrst
Dospijeće 65 Srednje rana
Prinos zrelog nasada 109 Visok
Veličina gomolja 83 Vrlo krupni
Oblik gomolja Okruglo ovalni / ovalni
Broj gomolja 12-14
Boja mesa nakon kuhanja Žuta
Boja kožice Žuta
Bobice Nema boba
Period dormantnosti 72 Dugo
Nicanje 71 Normalno do sporo
Osjetljivost na metribuzin 78 Umjereno osjetljiva
Razvoj lišća i cime 75 Snažan
Unutrašnje modrice 12 Osjetljiva
Babičavost 60 Malo osjetljiva
Sadržaj suhe tvari / škrob 19,3% / 13,5%
Podvodna težina gomolja / specifična masa 352 / 1.075
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) 41 Osjetljiva
Plamenjača lista 50 Osjetljiva
Plamenjača gomolja 64 Osjetljiva
Alternarija 67 Neznatno osjetljiva
Obična krastavost 66 Neznatno osjetljiva
Prašna krastavost 61 Neznatno osjetljiva
PVY 27 Vrlo osjetljiva
Yntn tolerantnost gomolja 99 Tolerantna
PCN otpornost Tip Ro1 Ro2/3 Pa2 Pa3
Vrijednost 8 3 4 1
Rak krumpira Fysio F1 F2 F6 F18
Vrijednost 9 3 6 1
Kalibraža Broj biljaka/ha Razmak između redova
75 cm 90 cm
28/35 45.000 30 25
35/50 38.000 35 29
50/60 35.000 38 32

– Dubina sadnje: normalna.
– Uvijek provjerite broj gomolja radi točnog izračuna sklopa.

– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Gnojidba dušikom (N): 240 kg/ha uključujući dušik iz tla, gnojiti u dva navrata, 2/3 prije sadnje i 1/3 prihranom.
– Dvokratna aplikacija preporuča se za održavanje jake lisne mase, što će rezultirati krupnijim gomoljima.
– Gnojite li krumpir kalijem (KCl), gnojite ga barem 6 tjedana prije sadnje jer kasnija gnojidba (bliža sadnji) može uzrokovati nizak sadržaj suhe tvari.
– Potrebna je obilna gnojidba kalijem zbog osjetljivosti na modrice. Dodatna gnojidba kalijem neposredno pred cvatnju smanjuje osjetljivost na modrice.

Sadnja

Priprema za sadnju

Sjeme čuvajte u rashladnom skladištu da spriječite fiziološko starenje i dehidraciju.
Omogućite sjemenu da se aklimatizira na lokalne uvjete prije sadnje.
Otkidanje klice će povećati rizik od babičavosti.
Preporuča se tretirati gomolje u tlo za kontrolu rizoktornije, srebrolikosti i drugih bolesti kožice koje se prenose tlom.
Preporuča se tretiranje tla azoxystrobinom, koji djeluje na više gljivica, kao i gomolja koji se skladište te se tako sprječava širenje srebrolikosti.
Neznatno je osjetljiva na babičavost, ali ipak treba izbjegavati sadnju u hladno tlo, ispod 5°C. Sadite u toplo tlo i ne prerano!!
Može se uzgajati na svim tipovima tla.
Naklijavanje nije neophodno, može se saditi s malim bijelim klicama.

Rast

Tehnološka upozorenja

Sylvana je vrlo otporna na sušu.
Nešto sporijeg nicanja iza kojeg slijedi dobar razvoj.
Koristite preparate za tretiranje protiv Alternaria solani i Alternaria alternata.
Preporuča se rana i snažna zaštita protiv plamenjače.
U kasnijem dijelu vegetacije koristite preparate za zaštitu od plamenjače i gomolja.

Berba

Desikacija cime i iskop

Gomolji se lako odvajaju od cime.
Ima rano sazrijevanje pokožice.
Pri iskopu i skladištenju smanjiti visinu pada gomolja kako bi se izbjegla mehanička oštećenja i modrice te poboljšala kvaliteta skladištenja.

Skladištenje

Skladištenje

Ima dug period mirovanja, dormantnosti, i dobro se skladišti.
Ne skladištite gomolje na temperaturi nižoj od 5°C.
Prebrzo rashlađivanje i osciliranje temperature pomaže razvoju suhe truleži (Phoma).
Nakon iskopa brzo osušite gomolje i očuvajte ih suhim kako bi spriječili srebrolikost.
Pažljivo dorađujte gomolje jer je sorta dijelom osjetljiva na tanka (nitasta) napuknuća.
Redovito ventilirajte, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Skladištenjem na preniskoj temperaturi ubrzava se starenje gomolja.